ARCOK-IMÁK-SZÍVEK / A nagy háború emlékei Szarvason

Programok
ARCOK-IMÁK-SZÍVEK / A nagy háború emlékei Szarvason
Oct
16 .
2021-10-16 15:00 - 2022-01-31 16:00
Tessedik Sámuel Múzeum
Arcok Imak Szivek
Arcok-imák-szívek a nagy háború emlékei Szarvason címmel új időszaki kiállítás nyílik a Tessedik Sámuel Múzeumban.

 ARCOK-IMÁK-SZÍVEK  A nagy háború emlékei Szarvason címmel új időszaki kiállítás nyílik a Tessedik Sámuel Múzeumban. Témája az 1914 és 1918 között zajló I. világháború, mely rámutat a frontra kerülők és a hátországban maradtak mindennapi életében bekövetkezett változásokra Szarvas község vonatkozásában szarvasi arcokon, egyéni történeteken, tárgyi emlékeken keresztül.   

Plakát arcok

A kiállítás tematikusan három egységből épül fel. Az első részében a frontra került legények, férjek, édesapák szemszögéből mutatja be az első nagy világégést. Azt, hogy hogyan fogadták Szarvason a mozgósítás hírét, majd hogyan kerültek egyik napról a másikra szeretteiktől távol, szántóföldekről lövészárkokba. Egyéni szarvasi katonák történetei jelennek meg a kiállításban kor dokumentumokon keresztül.  A múzeum gyűjteményéből többek között kézzel írt tábori újságok „Isonzói Tárogatók” és a hadifogságba került szarvasi Podani János: Egy hadapród naplója.

A második egység a hátországban maradtak megváltozott életét mutatja be tablókon, korabeli fotókon, újságcikkeken keresztül. Miként változtatta meg a háború a nemek közötti viszonyokat?  Kikre hárult a hátrahagyott családok egyben tartása? Ezekre a kérdésekre ad választ a kiállítás. A hagyományos női feladatok mellett – gyermeknevelés, sütés, főzés, takarítás – az asszonyok nagyobb szerepet kaptak a gazdaság irányításában, a boltokban, a kisüzemekben, az iskolákban és a termelésben is.

A harmadik egység, egyben a terem közepe egy installáción keresztül hivatott bemutatni a két fél, tehát a frontra kerültek és a hátországban maradtak közötti kapcsolattartást. A Tábori posta (Feldpost) működését, a népi írásbeliség fellendülését. Az installációt a mennyezetről lelógó I. világháborús levelezőlapok és katona képek (reprodukciók) sokasága képezi, mely jelképezi mind a kapcsolattartást, mind a háborúban elesett, hősi halált halt szarvasi katonákat. A levelek alatt posztamensen tábori postával küldött faláda látható.

További programok