"Boszorkányturizmus"

"Boszorkányturizmus"
Köszöntjük látogatóinkat a boszorkányturizmus kiállításon! Itt közelebbről is megismerkedhetnek Szarvas város turizmusával, továbbá elkalauzoljuk Önöket a boszorkányok világába!

A kiállításon közvetlenül a bejárat mellett található egy digitálisan lapozható prospektus, melyben Szarvas látnivalóiról, nevezetességeiről tekinthetnek meg egy érdekes összeállítást.

A pult felett, a két televízión láthatnak öt reklámfilmet Szarvasról és egyet a boszorkányturizmusról.

A teremben két db VR szemüveg is található. Az egyikben egy rövid animációs filmet tekinthetnek meg a boszorkányokkal kapcsolatos hiedelmekről. A másik szemüveg segítségével pedig Szarvason tehetnek meg egy virtuális sétát.

A 16-18. században a magyar néphit a rontás minden fajtáját a boszorkányoknak tulajdonította. Akkoriban úgy vélték, hogy minden rossz történés a boszorkányok műve volt. Azonban a népi hiedelem nemcsak a rontást, de a rontás levételét, sőt a gyógyítást is a boszorkány alakjához köti. 

A bejárattal szemben található interaktív játék segítségével látogatóink ki is próbálhatják a rontások és gyógyítások egymásra gyakorolt hatását. 

Tessedik Sámuel, szarvasi lelkész szerint a 18. században a természettudományos szemlélet elterjedésének jelentős akadálya a babonásság volt. Úgy vélte nem csupán a falusi nép életmódját és egészségét tették tönkre a babonák, hanem akadályozták a józan gazdálkodás fejlődését is. 

A törekvések ellenére a 19. században a lakosság nagyobb része még mindig házi orvosságokhoz, gyógynövényekhez nyúlt vagy kuruzslókat keresett fel, ha gondja támadt. Alig éltek a tanult orvosok szaktudásával és a patikai szerek hatékonyságával. Abban az időben a népi gyógyászatot nem lehetett elválasztani a népi hitvilágtól, a hiedelmek rendszerétől.  Emiatt is tekinti a magyarság a népi gyógyítókat kettős, azaz rontó-elhárító, emberfeletti erővel rendelkező, boszorkányos személyeknek.