"Vásártér"

"Vásártér"
Kedves Látogató! Köszöntöm Önt múzeumunk névadóját bemutató termünkben, ahol szeretnénk felkelteni érdeklődését Tessedik Sámuel iránt

Tessedik evangélikus lelkész volt, aki nem elégedett meg lelkészi tevékenységével, hanem felvilágosult eszméit, ismereteit akarta átadni gyülekezetének, hazájának. Munkásságának sokrétűségét a falon lévő tablókról ismerhetik meg. Ma leginkább talajjavító és pedagógiai munkássága ismert, de sokat tett az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatásáért az új iránti nyitottság elfogadásáért, a tudomány akkori eredményeinek befogadásáért. Templomot és iskolát építetett, tanított, gazdálkodott, szembeszállt a babonákkal, hiedelmekkel, kuruzslással. Olyan ember volt, aki példa lehet mindannyiunk számára.

Az egyik sarokban látható maga Tessedik Sámuel, akinek az életműve előtt tisztelgünk. A teremben látható még egy táblázat és mellette egy játék, a korabeli árakról, értékekről, melyből kiderül, könnyebb, vagy nehezebb volt-e az élet a XVIII-XIX. század fordulóján.